Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2023 05:01 - Силата на словото
Автор: parvamat Категория: Други   
Прочетен: 95 Коментари: 0 Гласове:
1



 Силата на словото

Моника Илиева, 8.клас

 

Най-вероятно не се замисляме колко голям дар е словото и каква сила има то. Чрез него ние можем да четем и пишем, да общуваме с другите, да научаваме нови неща, които трудно биха се обяснили без думи. Един език е белег на нация, свързва хората заедно, прави историята разбираема и достъпна до нас.
          Човек не живее сам, затова е важно той да може да се разбира с околните. За първобитните хора това е било жизненоважно, тъй като те са разчитали на групата, за да оцелеят. Те са се опитвали да общуват чрез звуци и жестове, като постепенно са създали език, на който всички да говорят. С времето и увеличаването на населението на земята, което е довело до създаването на различни общности, държави и империи, са се появили много и разнообразни езици. Днес по света се говорят над седем хиляди езика, като много хора знаят поне два от тях. Владеенето на чужд език ни дава достъп до много информация, която иначе трудно бихме разбрали, помага ни да общуваме с повече хора и тренира умът ни. Затова е добре да се изучават чужди езици в училище. За по лесна комуникация в различни сфери като бизнес и транспорт са създадени изкуствени езици като есперанто, идо, волапюк и ложбан.
          В училище е важно да се изучава родният ни език по много причини. Една от тях е, че е важно да знаем частите на речта, морфологията, синтаксиса, правописа, пунктуацията, и как да прилагаме граматическите правила на практика - от тези неща се състои един език и за да го владеем, трябва да ги познаваме. Същото се отнася и за чуждоезиковото обучение. Друга причина е литературата, която е част от родовата памет на една държава и е добре младите хора да се запознаят с произведения на техни предшественици. В часовете по този учебен предмет децата и юношите развиват техните умения за четене с разбиране, анализиране, да вникват в нещата. Нерядко обаче учебниците дават само един начин на тълкуване на цитати от изучаваните произведения и учениците са длъжни да го научат, без да имат голяма възможност самите те да интерпретират думите на автора.
          Немалка част от историята на света е достигнала до нас от писмени източници. Всички събития, за които имаме сведения днес, можеха да бъдат забравени, ако не съществуваше писмеността. Това доказва колко важна е тя за родовата памет, а с това и образованието - в часовете по литература и история научаваме повече както за миналото на нашата страна, така и за други държави. Важно е да знаем какви грешки са били направени вече, за да не ги повтаряме.
          Още през средновековието българите са благодарили на Бога за словото и има защо - заради него сме способни на много неща - да общуваме с другите, да запазваме историята си, да научаваме неща за света около нас, да се развиваме като хора. Наистина словото притежава огромна сила.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: parvamat
Категория: Други
Прочетен: 20526
Постинги: 47
Коментари: 2
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031